Schiphol spant een kort geding aan tegen FNV om een 24 uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag te voorkomen. Dat heeft een woordvoerster van de vakbond laten weten.

''We weten nog niet wanneer het is, maar we zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet'', zegt FNV.

Schiphol wil op dit moment niet ingaan op de zaak, maar liet eerder op de dag wel weten dat een juridische procedure wordt voorbereid. ''We willen al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden'', zei een woordvoerder van de luchthaven.

Vakbond CNV laat weten dat de voorbereidingen voor een staking gewoon doorgaan. ''We zijn niet onder de indruk van de dreiging van een kort geding door Schiphol'', zegt de bond.

De staking heeft volgens Schiphol ''verstrekkende gevolgen'' voor luchtvaartmaatschappijen en zo'n 200.000 reizigers. De vakbonden zeggen zich hiervan bewust te zijn.

''Daarom kondigen we de actie ook ruim van tevoren aan. En laten we niet vergeten dat 0 procent loonsverhoging óók grote impact heeft, op ruim 30.000 beveiligers en hun gezinnen'', aldus CNV.

Bonden willen lagere werkdruk

De vakbonden willen onder meer dat de roosters van beveiligers worden aangepast om de werkdruk te verlagen. Ook willen de bonden een loonsverhoging van 3 procent in 2018. Werkgevers willen die loonsverhoging bieden vanaf 2019.

In de laatste zes weken hebben beveiligers meerdere werkonderbrekingen gehouden. Zo houden beveiligers op Schiphol al langer vijf keer op een dag korte werkonderbekingen van een kwartier.

Ook bij de Vrije Universiteit Amsterdam, het ministerie van Defensie en geneesmiddelenbedrijf MSD in Oss werden eerder korte werkonderbrekingen gehouden.

Onder de cao Particuliere Beveiliging vallen zo'n 31.000 beveiligers.