De Europese Commissie geeft toestemming voor de overname van Akzo-onderdeel Specialty Chemicals door de Amerikaanse investeerder Carlyle. De transactie levert 10 miljard euro op.

Het Nederlandse bedrijf besloot eerder dit jaar de afgesplitste speciaalchemietak door te verkopen aan Carlyle. Dat bedrijf werkt hierbij samen met het Singaporese investeringsfonds GIC.

De mededingingswaakhond in Brussel ziet geen bezwaren in de transactie. Gezien de beperkte overlap van de activiteiten van beide partijen heeft de deal geen gevolgen voor de concurrentie, aldus de toezichthouder.

Het verf- en chemiebedrijf stond onder druk om zijn aandeelhouders tevreden te stellen, nadat een mogelijk lucratieve overname van het gehele bedrijf door branchegenoot PPG Industries vorig jaar niet doorging. Na aftrek van alle bijkomende kosten bedraagt de netto-opbrengst van de verkoop waarschijnlijk rond de 7,5 miljard euro.

Er waren verschillende partijen in de race om het onderdeel Specialty Chemicals in te lijven. Carlyle moest het naar verluidt opnemen tegen rivalen als Apollo Global Management, een combinatie van Bain Capital met Advent International en het Nederlandse HAL Investments. 

Er werd gekozen voor Carlyle, omdat dat bedrijf wereldwijd actief is en ook de financiële mogelijkheden om de speciaalchemietak verder tot bloei te laten komen. De investeerder bleek ook bereid om garanties te geven voor de centrale positie van Nederland binnen de chemietak.