De Italiaanse vicepremier sluit niet uit dat het begrotingstekort van de Italiaanse regering voor volgend jaar boven de 3 procent van de economie uitkomt. Hiermee zou de populistische regering de Europese begrotingsafspraken schenden.

Alles is mogelijk, zei Luigi di Maio in een interview met Il Fatto Quotidiano. Hij kon verder geen details geven, maar zegt dat de regering de investeringen wil stimuleren.  

De komende weken wordt aan de precieze invulling van de begroting gewerkt en tegen eind september worden de plannen verwacht. Voor 15 oktober moet het plan worden ingeleverd bij de Europese Commissie.

Analisten en investeerders vrezen dat de Italiaanse regering op ramkoers ligt met Europa over de uitgaven. In aanloop van de presentatie van de begroting is de rente op Italiaanse staatsobligaties gestegen naar het hoogste niveau in jaren. 

Italiaanse staatsschuld 130 procent van de economie

EU-lidstaten hebben afgesproken de staatsschuld onder 60 procent van de economie te houden en het begrotingstekort niet verder te doen stijgen dan 3 procent. In het verleden hebben veel landen deze regels geschonden en de Italiaanse staatsschuld is met 130 procent van de economie ruim het dubbele.

Maar de huidige Italiaanse regering is ook extreem kritisch op de EU en voordat ze konden regeren, spraken de populistische partijen weleens over een vertrek uit de EU. 

Zo werd in eerste instantie econoom en euroscepticus Paolo Savona, uitgesproken voorstander van een vertrek uit de euro, voorgesteld als minister van Economische Zaken. President Sergio Mattarella verhinderde dit, waarna Savona minister voor Europese Zaken werd.