Philips-topman G. Kleisterlee had 2002 eerder "een verloren jaar" genoemd


Bekijk video

AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies van 1.355 miljoen euro geleden. Dat ligt vooral aan een afwaardering van het belang in het Franse mediaconcern Vivendi ter waarde van 1,5 miljard euro. Dat heeft het bedrijf dinsdag voorbeurs bekendgemaakt.

Het nettoresultaat, zonder bijzondere posten en voorzieningslasten voor met name Vivendi, komt uit op een winst van miljoen euro, tegenover een verlies van 382 miljoen euro vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2001 maakte Philips een verlies van 770 miljoen euro.

'Een verloren jaar'

Het tweede kwartaal van Philips is beter dan analisten hadden verwacht. Zij spraken over een lagere nettowinst en een grotere afschrijving op Vivendi. Philips-topman G. Kleisterlee had 2002 eerder "een verloren jaar" genoemd.

De omzet was 8 miljard euro, 4 procent hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar, kwam de omzet 5 procent hoger uit.

De hogere omzet is volgens Philips vooral te danken aan de integratie van nieuwe overnames bij Medical Systems. Bij de divisie concumentenelektronica was een lagere omzetgroei te zien bij Wireless Phones, Digital Networks, VCR en monitors. De sterke omzetgroei bij TV en Video DVD is daardoor ruimschoots tenietgedaan.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op een winst van 65 miljoen euro, exclusief bijzondere posten en afschrijving van goodwill.