Nordea verloor de afgelopen tijd enkele topbankiers. Dit zou komen door de verslechterde moraal, die het gevolg is van de zesduizend ontslagen die de bank eind 2017 aankondigde.

Dat meldt persbureau Bloomberg zondag. Ervaren mensen vertrekken bij de bank vanwege de "stress" die wordt veroorzaakt door de nadruk op bezuinigingen, zegt Erik Nordenskjold, voormalig investeringsstrateeg bij Nordea.

"De positie van managers wordt boven bedrijfsvaardigheden gesteld. Er wordt niet geluisterd naar de mensen die geven om hun cliënten, dus stappen ze op."

'Nordea helpt personeel mogelijkheden te verkennen'

Christian Steffensen, hoofd communicatie van Nordea, laat in een reactie aan het persbureau weten dat het bedrijf op koers ligt met de bezuinigingen. De bank zou er alles aan doen om personeel dat door de transformatie geraakt wordt, te helpen om andere mogelijkheden te verkennen, "zowel binnen als buiten Nordea".

Een van de bankiers die vertrok, is Torben Pedersen. Hij leidde de obligatiehandel bij de Scandinavische bank. Pedersen zet nu samen met Erik Bo Hansen, voormalig hoofd van wereldwijde handel bij Nordea, een eigen hedgefonds op. Ook prominenten, zoals Bjarne Hammeken en Jan Erik Nilsen, namen ontslag.

Spraakmakende verhuizing van het hoofdkantoor

In 2017 verplaatste Nordea het hoofdkantoor van de Zweedse hoofdstad Stockholm naar het Finse Helsinki, vanwege aantrekkelijkere belastingregelingen. De bankenbelasting zou in Zweden namelijk omhooggaan. De keus deed veel stof opwaaien in het thuisland van de bank.

De bankengroep ontstond in 2001 na fusies en overnames van verschillende Scandinavische banken.