Sinopec behaalde in de eerste helft van 2018 de hoogste winst ooit. Het Chinese energiebedrijf verdiende vooral aan het zuiveren van olie.

China Petroleum & Chemical Corporation, zoals het bedrijf voluit heet, behaalde een nettowinst van 42,4 miljard yuan (5,3 miljard euro). Volgens berekeningen van Bloomberg is dit de hoogste halfjaarwinst ooit, meldt het persbureau zondag.

Een jaar eerder behaalde de grootste olieraffinaderij ter wereld nog een halfjaarwinst van 27,9 miljard yuan. De omzet steeg in de eerste zes maanden van 2018 met 11,5 procent tot 1,3 biljoen yuan.

Naast de inkomsten die met oliezuivering werden behaald, brachten die van ruwe olie het bedrijfsonderdeel van olie- en gasverkenning dichter bij het break-evenpoint.

Sinopec gaf in juli al een winstalarm af. Het bedrijf meldde toen dat de verkenningsactiviteiten "aanzienlijk verbeterd" waren. Afgelopen jaren leed de oliegigant onder de verliezen van deze bedrijfsonderdelen, die desondanks nodig zijn vanwege de verouderende olievelden die hogere kosten met zich meebrengen.

Afgelopen maart gaf het bedrijf al een recorddividend uit.

Concurrenten van Sinopec doen het ook goed

De eveneens Chinese concurrent Cnooc Ltd. meldde afgelopen donderdag nog een stijging van 57 procent van de nettoinkomsten in het eerste half jaar van 2018. Dit zou de inkomsten naar het hoogste niveau brengen sinds de tweede helft van 2014.

Ook PetroChina Co. zal naar verwachting op 30 augustus aanstaande een verdubbeling van de inkomsten bekendmaken.