Een van de grootste uitgevers van creditcards in Nederland geeft geen boetes meer bij wanbetalingen. In plaats daarvan blokkeert International Card Services (ICS) de kaart meteen, om te voorkomen dat de schuld verder oploopt.

Deze nieuwe manier van werken geldt vanaf 1 november dit jaar, meldt de krant De Telegraaf zaterdag op basis van een aanpassing van de voorwaarden van ICS. Tot 1 mei kregen ICS-klanten meerdere boetes bij te laat betalen voordat de kaart geblokkeerd werd.

ICS is een dochtermaatschappij van ABN AMRO. De maatschappij beheert niet alleen Mastercards en Visa-creditcards voor ABN, maar ook voor klanten van Volksbank, ANWB en De Bijenkorf.

De nieuwe maatregel geldt voor ICS-creditcards zonder de mogelijkheid tot gespreid betalen en dat zijn er ongeveer 2,5 miljoen.

Nadat klanten het uitstaande saldo betaald hebben, kunnen zij hun creditcard weer gebruiken. Een woordvoerder van ICS zegt dat de maatschappij met deze aanpassing wil voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen.

Andere creditcardmaatschappijen rekenen nog wel boetes bij betalingsachterstanden. American Express geeft bijvoorbeeld na dertig, zestig en negentig dagen een boete van 2,5 procent. De banken ING en Rabobank incasseren openstaande saldo's vanaf de betaalrekening van de klant, ook als die daardoor rood komt te staan.