DEN HAAG - Een oud-werknemer van Shell zegt dat er grote risico's zijn verbonden bij Amerikaanse energie-opties van het bedrijf ter waarde van 7,4 miljard dollar. Een woordvoerder van Shell doet de beschuldiging af als "ongefundeerde observaties".

Termijncontracten

Het gaat om termijncontracten die Shell drie jaar geleden sloot met exploitanten van nog te bouwen energiecentrales. Volgens deze zogeheten 'tolling agreements' koopt Shell de toekomstige stroom tegen een vastgestelde prijs en levert daarvoor brandstof om de centrales te kunnen laten draaien. De opties lopen waardeloos af als de kosten voor het verkrijgen van elektriciteit met de gasinstallaties van Shell hoger zijn dan de elektriciteitsprijzen op de markt.

Optimistische vooruitzichten

Voormalig Shell-manager G. Namur verklaarde maandag tegenover de Financial Times dat hem was opgedragen met optimistische vooruitzichten te komen. Verder zet hij vraagtekens bij de boekhoudkundige verslaglegging van de contracten.

Volgens Shell is er met de verslaglegging niets mis. "We houden ons keurig aan de regels. Die zijn helder en duidelijk. We zijn zelfs heel conservatief en voorzichtig over de toekomstige opbrengsten. Wij denken dat het goede business is."

Snelle groei energiehandel in Houston

De aangegane opties van Shell hebben een looptijd van twintig jaar. De afspraken zijn grotendeels drie jaar geleden gemaakt toen de elektriciteitsmarkt op zijn hoogtepunt was. Gasprijzen zijn vanaf die periode flink gedaald.

Volgens Shell zou bij de huidige elektriciteitsprijzen in de markt en bij de hoeveelheid die Shell afneemt de waarde van het pakket, dat Shell voor 7,4 miljard dollar afsloot, nu 11,1 miljard dollar bedragen. Je zou dan kunnen spreken van een theoretische overwaarde van 3,7 miljard dollar.

De overeenkomsten zijn een onderdeel van de snelle groei van Shells energiehandel in het Amerikaanse Houston (Texas). Veel van de concurrenten schroeven hun activiteiten nu terug. Dat heeft mede te maken met de Enron-affaire, waarin het energiebedrijf door dubieuze boekhoudpraktijken over de kop is gegaan. Enron had zijn hoofdkwartier in Houston.