De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Italiaanse regering hulp aangeboden door Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Dit meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Trump zou het aanbod eind juli hebben gedaan toen de Italiaanse premier Giuseppe Conte in Washington was. 

Volgens de krant zou de Amerikaanse regering eind december kunnen starten met het opkopen van staatsschuld. Dit sluit aan bij het einde van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).

Hoewel de ECB met het opkoopprogramma vooral de inflatie naar een hoger niveau wil tillen, heeft het er ook voor gezorgd dat Europese landen minder hoeven te betalen op de uitgifte van nieuwe schulden. Vooral Italië, dat na Griekenland de hoogste staatsschuld in de eurozone heeft, heeft hiervan geprofiteerd.

Hogere rente voor Italiaanse overheid

Maar met de budgettaire plannen van de Italiaanse regering en het einde van dit opkoopprogramma, zal de regering waarschijnlijk opnieuw een flink hogere rente moeten betalen.

Sinds het begin van het jaar is de rente op een tienjaarsobligatie van de Italiaanse overheid met de helft gestegen. Dit zorgt niet direct voor een stijging in de rentekosten voor Italië, maar voor nieuwe schulden eisen investeerders dan wel een hogere rente.

Hoe Trump de Italiaanse staatsobligaties precies op zou willen kopen, is onduidelijk. De Federal Reserve heeft een speciale afdeling die obligaties koopt en verkoopt, maar de centrale bank werkt onafhankelijk van de Amerikaanse regering.

Trump heeft met veel Europese leiders een gespannen relatie, maar in Conte lijkt hij juist een bondgenoot te hebben gevonden. Na de ontmoeting in Washington prees Conte Trump bijvoorbeeld voor zijn omstreden optredens bij de G7 in Quebec en de NAVO-bijeenkomst in Brussel.