DEN HAAG - British American Tobacco (BAT) krijgt geen vergoeding voor de schade die het zegt te hebben opgelopen met zijn eigen systeem voor leeftijdscontrole op sigarettenautomaten. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de tabaksfabrikant de overheid niet kan verwijten dat die toestaat om ook via andere manieren dan de age-key rookwaar uit de automaat te trekken.

BAT bekijkt of het nog in beroep zal gaan, zo liet een woordvoerder vrijdag weten. De tabaksfabrikant begon de zaak, nadat het ministerie van VWS (Volksgezondheid) begin vorig jaar had besloten dat gebruikers van een sigarettenautomaat geen zogeheten age-key meer hoefden te hebben. Andere, goedkopere controlesystemen, zoals het verstrekken van speciale muntjes door barpersoneel, waren ook toegestaan.

De Landelijke Belangenvereniging van Tabaksdistributeurs Nederland (LBT) en BAT reageerden furieus op het besluit. BAT stelde dat het door deze aanpassing voor niets miljoenen had geïnvesteerd in een age-key voor de ontgrendeling van een automaat. De tabaksfabrikant eiste daarop een schadevergoeding van 30 miljoen euro van de overheid.

De rechters oordelen dat BAT een groot risico heeft genomen door vol in te zetten op een eigen age-key. BAT is "herhaaldelijk door de staat gewezen op de onzekerheid over de definitieve beslissing", aldus de rechtbank.