AMSTERDAM - Het Britse telecommunicatiebedrijf Interoute heeft delen van het Ebone-netwerk van het failliete KPNQwest gekocht. Het bedrijf betaalt zo'n 15 miljoen euro voor de infrastructuur, zo vertelde een woordvoerder van Interoute maandag. KPNQwest kocht Ebone dit voorjaar, maar de glasvezelnetwerken van beide bedrijven zijn nooit geïntegreerd.

Door de transactie wordt Interoute eigenaar van de glasvezelringen in Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Madrid, Zurich, Londen, Wenen en Milaan. Verder heeft Interoute een aantal netwerkknooppunten bemachtigd die München met Wenen, Turijn met Milaan en Frankfurt met Staatsburg verbinden. Interoutes eigen glasvezelnetwerk is 18.000 kilometer lang en verbindt 45 steden in landen.

In tegenstelling tot het KPNQwest-netwerk ligt de infrastructuur van Ebone stil sinds 2 juli. Na het faillissement van KPNQwest dreigden de werknemers van het Belgische Ebone het netwerk al half juni plat te leggen. Vervolgens trokken de curatoren geld uit om het knooppunt met een minimale bezetting van veertig mensen tot eind juni in de lucht te houden. Onder het motto 'Een draaiend netwerk levert meer op dan een stilgelegd' hoopten de curatoren in die periode een koper te vinden; echter zonder resultaat.

Tot dusver zijn de curatoren er alleen in geslaagd het Franse en Finse deel van het KPNQwest-netwerk te verkopen aan respectievelijk het Zweedse telecombedrijf Telia (circa 3 miljoen euro) en het Finse internetbedrijf Jippii Group (2,5 miljoen euro).

In Den Haag houden circa vijftig overblijvers het KPNQwest-netwerk nog operationeel tot vrijdag, wanneer hun salaris stopt. Volgens netwerk-directeur J. van der Klauw zijn er nog geen verbindingen afgesloten. ,,We hebben geen haast. We beginnen met het uitschakelen van het netwerk op die delen waar geen klantverkeer meer is. Tegen het einde van de week volgt de rest.''

Sinds de stichting Customer Support KPNQwest vrijdagavond zijn steun opzegde, is er geen geld meer voor eventuele reparaties aan het netwerk. De stichting was in het leven geroepen door een groep leveranciers, waaronder KPN en energiebedrijven. KPN heeft een bod gedaan op de verbindingen in de Benelux en Duitsland, maar tot dusver hebben de banken en curatoren nog niet positief gereageerd.