Bouwconcern BAM heeft zowel de winst als de omzet in de afgelopen zes maanden flink verhoogd. Het bedrijf compenseerde 30 miljoen euro extra aan kosten voor de bouw van een zeesluis bij IJmuiden met betere resultaten in het buitenland.

De nettowinst van BAM kwam uit op 44,3 miljoen euro, tegenover 31,3 miljoen euro een jaar eerder. Het aangepast resultaat voor belastingen steeg van 41,1 miljoen euro naar 57,8 miljoen euro.

De omzet van BAM bedroeg in de eerste zes maanden 3,2 miljard euro, een stijging van 125 miljoen euro op jaarbasis. Het bedrijf houdt vast aan zijn verwachtingen voor heel 2018, maar laat wel weten dat er "uitdagingen" zijn. Zo worden het verkrijgen van bouwmaterialen en het vinden van personeel steeds moeilijker.

Directeur Rob van Wingerden dankt de betere resultaten onder meer aan de afwikkeling van claims. Hij wil dat BAM de prestaties en de voorspelbaarheid van die prestaties verbetert. Daarom wordt hij selectiever bij aanbestedingen voor grote projecten.

Problemen met de zeesluis

Bouwers BAM en VolkerWessels haalden twee jaar geleden de opdracht binnen om aan de slag te gaan met een zeesluis in IJmuiden. Hun prijs  was opvallend veel lager lag dan die van de nummer twee.

Vorig jaar bleken de twee caissons die de sluisdeuren in het water moeten plaatsen te zwak. Dat kostte de bouwers 100 miljoen euro. Afgelopen juli boekten de twee bedrijven nog eens tientallen miljoenen af op het project.

Inmiddels verwachten ze geen winst meer te maken op de zeesluis. Bovendien drukte het project zwaar op de winst van BAM in 2017. Die daalde van 47 miljoen euro in 2016 naar 12,5 miljoen euro.