ZOETERMEER - Op de borden in de Nederlandse eetkamers lag de eerste drie maanden van dit jaar minder vlees dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral rundvlees is minder gekocht. Volgens Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), die de cijfers vrijdag bekendmaakten, komt dat voornamelijk omdat vlees wat duurder is geworden.

De prijs lijkt tevens de keuze voor het soort vlees te bepalen. De verkoop van rundvlees, dat wat duurder werd, daalde met bijna 6 procent. De kipfilets en ander pluimveevlees, waarvan de prijs wat daalde, belandden juist vaker (7,6 procent) in de boodschappenmandjes.

De totale vleesverkoop daalde in het eerste kwartaal met 3,1 procent. De prijs voor vlees steeg gemiddeld met 1,7 procent. Uit de eerste cijfers over 2005 blijkt tevens dat mensen steeds vaker voor hun vlees naar de supermarkt gaan. Bijna 85 procent van het vlees wordt daar door consumenten gekocht, 2 procentpunt meer dan een jaar geleden.

Ook zijn vleesvervangers als Valess in opmars. De verkoop van deze vegetarische producten groeide met meer dan 20 procent.