Beveiligers op Schiphol gaan 24 uur lang staken op dinsdag 4 september. Volgens de luchthaven zou de actie meer dan 200.000 reizigers duperen. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen.

De locaties worden niet meteen bekendgemaakt, melden vakbonden FNV Beveiliging en CNV Vakmensen woensdag. 

"We kondigen later nog aan op welke plekken beveiligers die dag allemaal nog meer staken", aldus Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging. 

"Maar Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer. Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort."

'Reizigers zorgen voor werkgelegenheid'

De luchthaven benadrukt in een reactie dat het juist de getroffen reizigers zijn die zorgen voor werkgelegenheid in de beveiligingsbranche. 

De vakbonden willen onder meer dat de roosters van beveiligers worden aangepast om de werkdruk te verlagen. Ook willen de bonden een loonsverhoging van 3 procent in 2018. Werkgevers willen die loonsverhoging vanaf 2019 bieden.

Eerder hielden beveiligers al werkonderbrekingen

In de laatste zes weken hebben beveiligers meerdere werkonderbrekingen gehouden. Zo houden beveiligers op Schiphol al langer vijf keer op een dag korte werkonderbekingen van een kwartier.

Ook bij de Vrije Universiteit Amsterdam, het ministerie van Defensie en geneesmiddelenbedrijf MSD in Oss werden eerder korte werkonderbrekingen gehouden.

Onder de cao Particuliere Beveiliging vallen zo'n 31.000 beveiligers.