De politie gaat vanaf donderdag niet meer met deurwaarders mee tijdens huisbezoeken. De politievakbonden hebben hun leden daartoe opgeroepen in het kader van de acties van de politie voor een nieuwe cao. 

De politie voert al maanden allerlei acties om de eisen kracht bij te zetten. Agenten bekeurden eerder zo weinig mogelijk overtredingen en inden boetes niet.

Volgens de wet moet de politie de gerechtsdeurwaarders assisteren als ze bij een beslaglegging of ontruiming geen toegang krijgen. De bonden verwachten dat het protest op den duur leidt tot financiële schade voor woningbouwverenigingen.

De politie heeft dit actiemiddel ook ingezet in het cao-conflict in 2015. De deurwaarders probeerden hier toen via de rechter tevergeefs een stokje voor te steken.

De rechter stond deze actie toe. De politieacties drie jaar geleden leidden tot tientallen miljoenen euro schade voor de staat.

Vorige week zeiden de politiebonden dat ze weer willen onderhandelen met justitieminister Ferd Grapperhaus, maar om druk op de ketel te houden, breiden ze de acties uit.