AMSTERDAM - ABN Amro vergroot zijn belang in zijn Braziliaanse dochteronderneming Banco ABN Amro Real met 3,86 procent naar bijna 90 procent. Dat belang kopen de Nederlanders van de Italiaanse bank Banca Intesa. Dat hebben beide banken donderdag naar buiten gebracht.

ABN Amro geeft voor de aankoop bijna 10,3 miljoen nieuwe aandelen uit. Vermenigvuldigd met de gemiddelde koers van afgelopen maandag tot en met donderdag komt de transactie uit op een bedrag van rond 200 miljoen euro.

Recht

Banca Intesa kreeg in 2003 een belang van 11,58 procent in Banco ABN Amro Real. Destijds spraken ABN Amro en Banca Intesa af dat de Italiaanse bank in juni 2005 een derde van dat belang in de Braziliaanse bank zou mogen verkopen aan ABN Amro. De Italianen hebben het recht in juni 2006 nog eens een derde te verkopen en in juni 2007 nog eens.

De Nederlandse bank kan de aandelen die Banca Intesa in Banco ABN Amro houdt, te allen tijde opvragen. ABN Amro kan steeds kiezen hoe de bank de Italianen voor de stukken van de Braziliaanse dochter betaalt: of in contanten of in aandelen.