De rechter heeft bepaald dat een biologische hennepteler uit Appelscha niets hoeft terug te betalen aan de staat. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde bijna 500.000 euro aan veronderstelde winst van de wietverkoop van hem hebben.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wees de vordering dinsdag af. De 68-jarige Doede de Jong is een principiële hennepteler die een strijd voert tegen het verbod op het telen van wiet in Nederland.

De Jong is jaren geleden al vervolgd voor illegale wietteelt. De rechtbank legde hem in 2014 een werkstraf en een voorwaardelijk celstraf op.

Ook moest hij een veronderstelde winst terugbetalen van 230.000 euro. De Jong ging in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Leeuwarden hem geen straf oplegde, terwijl hij eigenlijk wel strafbaar was.

Winst werd schromelijk overschat

Het OM probeerde in hoger beroep meer geld terug te halen, ruim 477.000 euro. Het hof oordeelt nu dat de onderbouwing van het bedrag niet deugt.

De politie en het OM hebben hun vordering niet voldoende afgestemd op de biologische wijze van het kweken. Bovendien hebben ze geen onderzoek gedaan naar het vermogen van De Jong zodat ze illegale inkomsten hadden kunnen vaststellen.

De teler zegt zelf dat hij maar één keer geoogst heeft en dat dit slechts ''een beetje rommel voor eigen gebruik'' opleverde. Hij spreekt over 300 tot 400 gram. Omdat ander overtuigend bewijs ontbreekt, gaat de rechter ervan uit dat dit klopt.

Ook als hij deze hoeveelheid wiet wel heeft verkocht, heeft hij daar blijkens een berekening van het hof geen gouden bergen mee verdiend. Uitgaande van de verkoopprijs per gram die de verdachte zelf heeft genoemd, was de opbrengst dan zo'n 720 euro.