NAARDEN - Het industriële conglomeraat Stork gaat vijf jaar lang de Fokker-vloot van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines logistiek ondersteunen. Stork heeft dit donderdag meegedeeld.

De waarde van het contract wordt niet bekendgemaakt, maar volgens een ingewijde gaat om ettelijke tientallen miljoenen euro's.

Onder de logistieke dienstverlening valt onder meer het leveren en verzenden van vervangende onderdelen. Fokkers Services, onderdeel van de divisie Stork Aerospace, opereert hiervoor onder meer vanuit een magazijn bij Schiphol.

De Fokker-vloot van Austrian Airlines bestaat momenteel uit achttien toestellen van het type F70 en F100. De negen F100 toestellen werden eerder door Stork gereviseerd en voorzien van een compleet nieuw interieur. De Oostenrijkers zijn van de plan de komende jaren nog eens zes F100 toestellen aan te schaffen, waarvoor Stork dan eventueel de revisie zou kunnen doen. Maar daar bestaat in dit stadium geen enkele zekerheid over, zei een woordvoerder van Stork.

In F100's, gemaakt door de in 1996 failliet gegane Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker, bestaat een levendige handel. Ze worden veelal door handelaren gekocht van grote maatschappijen en doorverkocht aan de prijsvechters in de luchtvaartindustrie.

Stork, dat destijds een aantal levensvatbare onderdelen van Fokker in zijn conglomeraat onderbracht, profiteert hiervan. De onderneming heeft de kennis en de vliegtuigonderdelen in huis om de toestellen op te knappen en te onderhouden.

Stork Aerospace was vorig jaar goed voor een omzet van 495 miljoen euro. Fokkers Services nam hiervan 42 procent voor zijn rekening. De totale omzet van het industriële conglomeraat bedroeg 1,82 miljard euro.