De economie van de Verenigde Staten zal veel harder geraakt worden door een escalatie van de handelsoorlog dan de rest van de wereld. Dat stelt Søren Skou, de algemeen directeur van transportmultinational Maersk.

Skou schat in dat de handelsgroei door de handelsoorlog wereldwijd met 0,1 tot 0,3 procent afneemt en voor de VS zelfs 3 tot 4 procent. "Dat zou zeker niet goed zijn", aldus de CEO.

Hij deed zijn uitspraken over de positie van de VS afgelopen vrijdag tijdens een presentatie op het hoofdkantoor van Maersk in Kopenhagen, meldt persbureau Bloomberg maandag.

Volgens Skou zouden problemen vooral optreden als de VS consumentengoederen met tarieven gaan bestoken.

"Er zijn veel spullen die nu worden geïmporteerd naar de Verenigde Staten die simpelweg niet in het land worden geproduceerd", aldus Skou. "Daardoor komt het uiteindelijk terecht bij de consument."

Het Deense bedrijf is verantwoordelijk voor zo'n 20 procent van al het overzeese transport wereldwijd. Hierdoor kan het concern een goede inschatting maken van de invloed van tarieven op handelsstromen. Maersk deed tot voor kort nooit uitspraken over politiek beleid.

De Amerikaanse president Donald Trump wil met zijn tarieven juist de balans hervinden die volgens hem in de handel tussen China en de rest van de wereld mist.