AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is na een korte opleving maandagmorgen toch weer weggezakt. Rond het middaguur stond de AEX circa 3 punten (0,68 procent) lager op 388,37 punten.


Bekijk video

Analisten vonden de daling nog meevallen, vergeleken met de daling van 1,3 procent vrijdag op de beurs in New York. Het sentiment onder beleggers blijft negatief, na sterke dalingen vorige week. De AEX verloor afgelopen week ruim 10 procent, tot een niveau onder dat van september vorig jaar.

De sterkste daler van de AEX-fondsen was maandagmporgen ABN-Amro (2,5 procent). Beleggers zijn nerveus geworden door berichten dat ABN Amro een groter belang heeft in Worldcom dan tot dusver werd aangenomen. De bank zou voor 100 miljoen dollar meer betrokken zijn, terwijl de kans klein is dat het kwakkelende Worldcom terugbetaalt.

Koninklijke Olie

Ook Koninklijke Olie stond maandag onder druk (1,7 procent lager) door een bericht dat het concern verlies zou kunnen lijden op termijncontracten in de Verenigde Staten. ,,Maar het betrokken bedrag is een vliegenpoepje voor Shell'', omschrijft een woordvoerder. De koersdaling van aanvankelijk ruim 3 procent trok in de loop van de ochtend bij.

De graadmeter voor de minder verhandelde aandelenfondsen, de AMX, stond maandag rond het middaguur circa 1 procent lager op ,08 punten. Hier was Volker Wessels Stevin de grootste daler (4,5 procent) en KLM de grootste stijger (3,4 procent).

Op de meeste beurzen in Europa was hetzelfde beeld te zien als in Amsterdam. Rond het middaguur was Frankfurt lager met daling van ,6 procent. Londen was 0,4 procent lager. Parijs was tegen de draad in met een stijging van 0,3 procent.

Dat Frankfurt lager was, was te wijten aan Deutsche Telekom, dat onderaan de beursindex hing. Dit aandeel verloor 6,4 procent, vooruitlopend op een vergadering van de raad van commissarissen van dinsdag. Daar wordt waarschijnlijk Telekom-topman Ron Sommer ontslagen. De naam van een opvolger circuleert, maar het gaat vermoedelijk om een 'tussenpaus' en daarmee is de onzekerheid over de toekomstige leiding van het concern niet weggenomen.

De farmacieconcerns stonden op winst. Dat kwam doordat volgens The Wall Street Journal het Amerikaanse Pfizer voor 60 miljard dollar in aandelen Pharmacia wil overnemen. Vermoedelijk komt er later op maandag zekerheid over de overname.

Het Duitse Schering was 3,6 procent hoger en daarmee de winnaar in de Frankfurtse beursindex. Bayer stond tweede met een koersstijging van 2,3 procent. In Parijs hield pillenfabrikant Sanofi Synthelabo de berusindex ind eplus met een koersstijging van ,3 procent.

De beleggers krijgen een grote stroom financiële resultaten te verwerken. Deze week maken veel bedrijven uit de Verenigde Staten en Europa hun kwartaalresultaten bekend. Daar zitten veel grote namen bij.

Euro

De euro kroop weer richting de 1 dollar. Aan het eind van de maandagmorgen stond de koers op 0,9960 dollar vergeleken met 0,9895 bij het eind van de handel van vrijdag. Tegenover het pond sterling liep de euro op van 0,6380 naar 0,6400.