De groei van de Nederlandse industrie blijft voortduren. Producenten in de sector zetten in het tweede kwartaal van dit jaar 6,7 procent meer om dan in dezelfde periode in 2017.

De opbrengsten in de industrie stijgen daarmee al zeven kwartalen op rij, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maandag. De omzet nam in 2018 in alle hoofdbranches van de industrie toe.

De omzet groeide het meest in de aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie. Het ging om een stijging van 11,3 procent. Binnen deze branche behaalden voornamelijk de aardolieproducenten zowel binnen als buiten Nederland een stevige groei van 27,5 procent.

De aardolie-industrie zag ook de afzetprijzen het hardst stijgen (27,8 procent). In de andere deelbranches van de aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie nam de omzet ook toe, maar minder fors dan in de aardolie-industrie.

De voedings- en genotmiddelenbranche bleef met een groei van 1,1 procent achter op de rest. Hoewel de omzetten van de voedingsmiddelenindustrie (-0,3 procent) en de tabaksindustrie (-5,3 procent) krompen, kwam de omzetontwikkeling in de gehele hoofdbranche wel positief uit. Zo boekten de producenten van dranken een omzetstijging van 18,5 procent.

Industriebedrijven zijn nog altijd overwegend positief over de toekomst, maar het producentenvertrouwen daalt. Het grootste probleem blijft volgens ondervraagde industriëlen een tekort aan personeel.

Bij een peiling van het CBS zei 21 procent belemmerd te worden door een gebrek aan arbeidskrachten, tegen 14 procent een jaar eerder.