BRUSSEL - Rond de Belgische luchthaven Zaventem dreigt een bizarre situatie te ontstaan. De regering moet wellicht voor elke vlucht 25.000 euro boete betalen.

Reden is de geluidsoverlast van de toestellen boven Brussel. Het stadsgewest heeft daar een limiet vastgesteld van 45 decibel. "Met die norm kun je nog geen grasmaaier laten rijden", concludeerde de Belgische minister Landuyt (Verkeer) en wilde zich hier niet aan houden. Maar het Hof van Beroep gaf Brussel deze week gelijk.

Een moedeloze Landuyt heeft nu drie maanden de tijd om een oplossing te vinden, voordat de boetes ingaan. "Ofwel beslissen we voor elke vlucht 25.000 euro te betalen, ofwel sluiten we de luchthaven, ofwel zoeken we samen naar een oplossing", aldus een moedeloze minister.

Spoedwet

Hij denkt aan een spoedwet in het parlement. Die moet de vluchtprocedures wettelijk verankeren. Maar het verzet onder Kamerleden groeit al. "Die wet zal niets oplossen, omdat niemand het eens is over de uitgangspunten", waarschuwt Eric van Rompuy van oppositiepartij CD&V alvast.

De Brusselse luchthaven Zaventem ligt op de grens van het Brusselse en Vlaamse regio. Beide willen zo min mogelijk vluchten boven haar grondgebied. De Belgische regering dreigde afgelopen najaar nog te vallen op een ruzie over nachtvluchten.