Iran heeft zondag gezegd dat het andere OPEC-leden niet is toegestaan om de beperkte olie-export van Iran te compenseren. De mogelijkheden voor Iran om olie te exporteren zijn beperkt door de sancties die de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld tegen het land.

"Geen enkel OPEC-lid mag het aandeel van een ander land voor de productie en export overnemen van een ander land", zo stelde een hoge Iraanse diplomaat. Iran heeft de waarschuwingen zondag geuit tijdens een bijeenkomst met de OPEC, de organisatie voor olie-exporterende landen. 

Volgens Iran zou de OPEC zich bezig moeten houden met de ondersteuning van alle leden en moet het de "pogingen van landen om de OPEC te politiseren, stoppen". 

Iran is het op twee na grootste lid van de OPEC. Sinds de Verenigde Staten uit het nucleaire akkoord met Iran zijn gestapt, heeft Iran meer moeite om olie te exporteren vanwege Amerikaanse sancties. 

Amerika heeft ondertussen een oproep gedaan aan de OPEC om de olieproductie in andere landen juist te verhogen, om zo te voorkomen dat de prijs van olie verder zal stijgen onder invloed van het beperkte aanbod. Landen als Saoedi-Arabië zouden hier gehoor aan willen geven. 

Amerikaanse Chevron gaat helpen bij ontwikkelingen olievelden Irak

Zondag is ook bekendgemaakt dat het Amerikaanse oliebedrijf Chevron een akkoord heeft bereikt met een van de nationale oliebedrijven van Irak, Basra Oil, om olievelden in het zuiden van Irak te ontwikkelen. 

Het Iraakse ministerie van Olie zegt dat Chevron naast de ontwikkeling van de olievelden ook gaat helpen om de technische, administratieve en financiële prestaties van Basra Oil te verbeteren. 

Het is het tweede akkoord dat Irak bereikt met Chevron. In juni van dit jaar werd al duidelijk dat Chevron ook gaat samenwerken met Dhi Qar Oil, dat eveneens in handen is van de Iraakse overheid.