De grote kredietbeoordelaars Amerikaanse Moody's en Standard & Poor's (S&P) hebben de kredietstatus van Turkije verlaagd. De twee firma's kwamen afzonderlijk van elkaar met rapporten naar buiten.

Volgens S&P zal Turkije komend jaar in een recessie belanden. Turkije had bij de kredietbeoordelaar al een zogenoemde junkstatus. Dit betekent dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht. Een belegging in de staatsobligaties van Turkije wordt als pure speculatie gezien.

De rating bij S&P gaat nu nog verder omlaag, van BB- naar B+ met een stabiele verwachting.

Ook Moody's kwam met een nieuw oordeel en zette de rating van Ba2 op Ba3 met een negatieve prognose. Moody's denkt dat een snelle oplossing voor de recent ontstane onrust steeds moeilijker zal worden.

Fitch verlaagde status Turkije al eerder

Fitch, de derde grote kredietfirma, verlaagde de kredietstatus van Turkije al eerder. Het bureau zei vrijdag nog te vrezen dat de economische onrust de komende tijd zal aanhouden. Het bureau kwam echter niet met een nieuw kredietoordeel.

De Turkse economie verkeert al enige tijd in zwaar weer. Daar komt de heftige diplomatieke crisis met de Verenigde Staten nog eens bij.

VS en Turkije in clinch om Amerikaanse predikant

De spanningen tussen de twee landen hebben alles te maken met de hechtenis van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De VS neemt de nodige maatregelen tegen Turkije, omdat het land weigert de voorganger vrij te laten. Turkije verdenkt Brunson van terroristische activiteiten, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor.

Door de Amerikaanse sancties en de dreiging van meer strafmaatregelen is de lira sterk in waarde gedaald en drukt de kelderende munt onder meer op de bankensector. De liracrisis leidde op zijn beurt tot spanningen op de wereldwijde financiële markten.