AMSTERDAM - Dexia Bank Nederland is in gesprek met ontevreden beleggers. De bank heeft maandag bevestigd dat het 'verkennende gesprekken' voert met de stichting Leaseverlies, waarin duizenden ontevreden klanten van Dexia-dochter Legio Lease verzameld zijn.

De gesprekken zijn van groot belang voor Dexia. Komen de partijen niet tot een schikking dan stapt de stichting met een miljoenenclaim naar de rechter.

De leden van de stichting voelen zich bekocht. Ze leenden via Legio geld dat in aandelen is belegd, waarbij de koerswinsten onder meer de kosten van de lening moeten dekken. Door het slechte beursjaar raakten vorig jaar veel klanten echter in moeilijkheden, waarbij sommigen zelfs met een schuld bleven zitten.

Gedupeerden klagen vooral dat Legio de zorgplicht niet is nagekomen. Legio heeft nauwelijks ingeschat of de klanten het financiële risico wel kunnen dragen, aldus de klagers. Ook zou bij afsluiting van de aandelenlease onvoldoende voorlichting zijn gegeven.

Toezichthouder Autoriteit-FM kondigde in april aan onderzoek te doen naar aandelenlease in het algemeen. Dat loopt nog steeds. Naast Dexia bieden onder meer Aegon en Fortis soortgelijke constructies aan.

Volgens een woordvoerster van Dexia Nederland passen de gesprekken met de stichting in de formele procedure die moet worden gevolgd in het geval van deze klachten. Over de inhoud wil ze geen mededelingen doen. "De gesprekken zijn nog aan de gang", is het enige wat ze daarover kwijt wilde.