UTRECHT - Het kort geding waarin SBS de rechter vraagt om de productie van Expeditie Robinson te verbieden, is vooral bedoeld om Talpa te pesten. Dat stelde de advocaat Talpa, K. Schaap, woensdag tijdens de behandeling van het kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

SBS had al vijf maanden geleden juridische stappen kunnen ondernemen, betoogde de raadsvrouwe. De filmploegen reizen over twee dagen af naar Maleisië en Talpa komt nu bij een verbod in grote problemen. Als de opnamen niet doorgaan komt Expeditie Robinson dit jaar niet op televisie, verklaarde Schaap. Zij betoogde dat SBS probeert om Expeditie Robinson over het hoofd van de trouwe kijker van de buis te krijgen om zo de concurrentie te verminderen voor een soortgelijke serie die SBS in dit najaar wil gaan uitzenden.

SBS, dat Expeditie Robinson de afgelopen vijf jaar op NET5 uitzond, is van mening dat het ook voor komend seizoen de rechten heeft. SBS had het kort geding daarom ook aangespannen tegen de Engelse eigenaar van het format Castaway en de Zweedse productiemaatschappij Strix. SBS betoogde dat die drie partijen via slinkse manoeuvres de uitzendrechten bij Talpa van John de Mol hebben gekregen.

Volgens Strix en Castaway hadden zij het volste recht om met Talpa te gaan onderhandelen toen bleek dat belangrijke SBS-medewerkers de overstap maakten naar Talpa. Volgens SBS-advocaat J. van Manen hebben een aantal SBS-medewerkers die nu voor Talpa werken allerlei belangrijke documenten over de serie meegenomen naar hun nieuwe werkgever. Programmadirecteur Remko van Westerloo zou zelfs toen hij nog bij SBS in dienst was hebben namens Talpa hebben onderhandeld.

De voorzieningenrechter doet op 30 juni uitspraak.