Na ruim acht jaar van internationale noodmaatregelen, staat Griekenland vanaf maandag economisch weer op eigen benen. De problemen zijn daarmee nog niet voorbij, al vertoont de Griekse economie tekenen van herstel.

Nu er een eind komt aan de derde en laatste 'bailout' door de lidstaten van de eurozone, kan Griekenland eindelijk proberen de crisisjaren achter zich te laten. Het kan nu weer op eigen kracht geld lenen op de kapitaalmarkt en heeft weer de controle over zijn eigen financiële huishouden.

Wat gebeurde er de afgelopen acht jaar?

 • Griekenland raakte begin 2010 in zware economische problemen door torenhoge staatsschulden. De overige eurolanden besloten – na veel politieke discussie – tot een noodlening om totale ineenstorting van het land te voorkomen.
   
 • De lening werd gekoppeld aan strenge voorwaarden voor economische hervormingen. Zo moest het pensioenstelsel op de schop en zagen de internationale instanties er streng op toe dat Griekenland zijn schuldenlast terugbracht.
   
 • ​Het oplossen van de problemen bleek een proces van de lange adem. In 2012 en 2015 schreven de eurolanden een tweede en derde noodpakket uit.
   
 • In totaal heeft Griekenland de afgelopen acht jaar in totaal 288,7 miljard euro geleend. Het merendeel daarvan kwam van de andere eurolanden (256,6 miljard), de rest van het IMF. Door alle daaraan gekoppelde ingrepen kromp de economie in die periode met een kwart.
   
 • In juni keurden de eurolanden de laatste hervormingen goed die Griekenland moest doen in ruil voor de lening. Ook werden wat soepelere afspraken gemaakt over terugbetaling van het geld de komende jaren.

Hoe staat Griekenland er nu voor?

 • De laatste tijd gaat het voorzichtig wat beter in Griekenland. Het bruto binnenlands product is de afgelopen vijf kwartalen gegroeid en volgens het IMF zal het groeicijfer dit jaar op 2 procent liggen en volgend jaar op 2,4 procent.
   
 • Vooral de inkomsten uit het toerisme nemen toe en de werkloosheid loopt terug. Nog altijd zit 19,5 procent van de Grieken zonder werk, maar in de donkerste dagen van de crisis was dat bijna 29 procent.
 • Het land zal nog een paar jaar onder verhoogde surveillance blijven, om ervoor te zorgen dat het niet van het rechte pad afdwaalt of maatregelen terugdraait. Het land zal vier keer per jaar worden gecontroleerd.

 • Griekenland krijgt een buffer van 15 miljard euro mee en schuldverlichting op langere termijn. De schuld wordt verlicht door looptijden van leningen met tien jaar te verlengen en zo'n 5 miljard euro in vervroegde aflossingen te steken.

 • De zwaktes die Griekenland voor 2010 plaagden, zijn nog lang niet allemaal uit de weg geruimd, schrijft persbureau Reuters. Zo is de staatsschuld is met 180 procent nog altijd het hoogst van alle landen in de eurozone.
   
 • Een Atheense emeritus-hoogleraar zegt tegen Reuters dat er geen reden is voor een feeststemming, nu Griekenland de touwtjes weer in handen krijgt: ''Mensen zijn vooral bezig met het betalen van de belasting. Geld om in de economie te steken, hebben ze nauwelijks over.''