Piloten van de KLM gaan de komende tijd actievoeren. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers heeft de directie een laatste bod voor een nieuwe cao afgewezen.

De vakbond zegt dat KLM donderdagavond nog wel een tegenvoorstel heeft gedaan, maar daarin zou te weinig aandacht voor de zorgen en bezwaren van de piloten zijn.

De VNV had KLM tot vrijdag 09.00 uur de tijd gegeven om op het laatste bod van de pilotenbond in te gaan. Harde eis daarbij was dat er nieuwe piloten aangenomen zouden worden en dat de werkdruk lager zou worden.

De vliegersvereniging zegt dat bij de KLM nog een speciale crisis- en herstel-cao van kracht is. Die heeft het bedrijf er na enkele zware jaren weer bovenop geholpen, maar schiet voor de piloten tekort, vindt de VNV.

Er zouden nu al vier jaar crewtekorten zijn en piloten moeten "de gaten in de planning van de KLM dichtvliegen". Behalve tot een hoog ziekteverzuim, zou dit ook tot uitval van vluchten geleid hebben.

Breed scala aan actiemogelijkheden

Vicevoorzitter en hoofdonderhandelaar van VNV Willem Schmid weet nog niet welke vorm de nieuwe acties krijgen. Hij sluit stakingen niet uit, maar daarover overlegt het bestuur van de bond nog en daarna volgt een ledenraadpleging.

Schmid zegt "een breed scala aan actiemogelijkheden" te hebben. Volgens hem staan er geen vervolggesprekken met KLM meer gepland.

KLM noemt de aankondiging van de VNV teleurstellend. De maatschappij zegt op belangrijke onderdelen tegemoet te zijn gekomen aan de wensen van piloten om de werkdruk te verlichten en de balans tussen werk en privé te herstellen.

''Dat VNV het voorstel zo snel van de hand wijst is onbegrijpelijk en niet in het belang van de piloten zelf en van KLM'', vindt de maatschappij.