DEN HAAG - Meer dan twintig winkelbedrijven gaan vastleggen welke personeelsleden betrapt zijn op diefstal binnen de eigen winkel. Deze waarschuwingslijst moet voorkomen dat ontslagen werknemers weer bij een andere winkel aan de slag gaan. Dat heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om personeel dat geld of producten achteroverdrukt of leidinggevenden die knoeien met inkoopgegevens om er zelf beter van te worden. In 2004 werd voor 490 miljoen euro uit winkels gestolen, 30 miljoen minder dan een jaar eerder. De RND schat dat 200 miljoen voor rekening komt van winkelpersoneel.

Het gaat om een groep van maximaal slechts 4000 werknemers, wat neerkomt op 0,5 procent van het totaal aantal werknemers in de detailhandel.

Zwarte lijst

De raad wil niet zeggen om welke ondernemingen het gaat. Het College Bescherming Persoonsgegevens stak vorig jaar nog een stokje voor een zwarte lijst voor frauderend winkelpersoneel. Nadat de RND de plannen had aangepast, konden deze wel door de beugel.