Landen die geraakt worden door Amerikaanse sancties moeten samen optrekken en gecoördineerd met tegenmaatregelen komen, vindt de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak.

De minister doet zijn uitspraak donderdag tijdens een conferencecall met investeerders, waarin hij verder uitwijdde over de huidige liracrisis.

De VS verhoogde onlangs de importtarieven op aluminium en staal uit Turkije. Dat gebeurde onder meer vanwege de ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit. Beide landen dreigen ook met boycots.

De Turkse lira zit daarnaast in een flinke crisis. Begin dit jaar kreeg je voor 1 euro nog zo'n 4,65 lira. Inmiddels is 1 euro meer dan 6,50 lira waard.

Albayrak zegt dat de crisis is te wijten aan een "marktafwijking". Het land heeft geen plannen om naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te stappen voor steun, en zal vooral proberen om minder uit te geven en meer buitenlandse investeerders aan te trekken, aldus de minister.

De minister zei verder dat hij ervan overtuigd is dat Turkije sterker uit de liracrisis zal komen. De banken zijn volgens hem gezond en sterk, maar de overheid zal klaarstaan om hulp te verlenen indien de instellingen dat nodig hebben.