UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen komen door de spoorstaking gedupeerde reizigers tegemoet. Ze kunnen rekenen op een financiële vergoeding, hoewel ze daar normaal gesproken geen recht op zouden hebben. De schade die de NS daardoor oploopt, wil het bedrijf verhalen op ProRail. De NS schat de totale schade op "enkele miljoenen euro's", zei een woordvoerder woensdag.

De 3000 werknemers van spoorbeheerder ProRail leggen vrijdag het werk neer uit protest tegen het CAO-eindbod van het bedrijf. Daardoor kunnen geen treinen rijden.

Studenten

Vaste NS-klanten of mensen die al een treinkaartje voor vrijdag hebben, kunnen een deel van hun geld terugkrijgen. Ook krijgen ze vervangend vervoer, zoals een taxi, tot een maximum van 25 euro vergoed. Studenten die een OV-kaart hebben die in het weekeinde geldig is, mogen vanaf donderdagavond 18.00 uur gratis reizen. Studenten met een OV-weekkaart mogen op zaterdag tot 12.00 uur gratis de trein nemen.

Staking

De bonden willen vanaf 03.00 uur tot 23.00 uur het werk neerleggen. Pas rond 01.00 uur zaterdagochtend kunnen de eerste treinen weer rijden, aldus de NS. Eerst moet het spoor worden 'schoongereden'. Dat betekent dat speciale treinen de roest op de rails moeten verwijderen.

Onvrede

Uit een enquête, uitgevoerd in opdracht van de NS, blijkt dat een kleine 70 procent van de Nederlanders het onterecht vindt dat de treinreiziger de dupe wordt van het CAO-conflict. Slechts 7 procent is het eens met de staking.