DEN HAAG - Hernieuwbare energie is tot 2050 een onvoldoende alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarom moeten er andere oplossingen worden gevonden, schreef de Energieraad woensdag in zijn jaarverslag. Er moet snel meer energie worden bespaard en een beslissing worden genomen over kernenergie.

Het adviesorgaan voor regering en parlement voorziet grotere problemen dan de verlate eindafrekeningen, splitsing van energiebedrijven en de topsalarissen in de sector. "De langetermijnproblemen van voorzieningszekerheid en het milieu zijn van aanzienlijke grotere betekenis voor de samenleving."

Privatisering

De regering moet volgens de raad wachten met het splitsen van energiebedrijven en de privatisering van de sector. De samenwerking en het vertrouwen tussen de energiesector en de overheid, noodzakelijk voor de continuïteit van de energievoorziening, is verslechterd door de liberalisering. De voorzieningszekerheid in Nederland loopt aanzienlijke risico's als die verhouding niet verbetert, zo schrijft de raad. De raad roept op tot goed overleg teneinde de 'forse' problemen aan te pakken.

Kleinverbruikersmarkt

De regering had volgens de Energieraad ook beter kunnen wachten met de liberalisering van de kleinverbruikersmarkt die het vorig jaar juli doorvoerde. Die had moeten worden uitgesteld totdat de vrijgegeven markt voor het middensegment beter functioneerde, aldus de raad.