Staatsbank de Volksbank laat volgens bronnen van het Financieele Dagblad (FD) onderzoek doen naar een beursgang waarbij niet alleen de belangen van aandeelhouders, maar ook van klanten, werknemers en de samenleving meetellen.

Volgens de bronnen van het FD doet investeringsbank Goldman Sachs onderzoek naar zo'n beursgang. De Volksbank is de organisatie achter ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS.

Het is de bedoeling dat de bank in 2020 verkocht kan worden. Volgens de krant is de Volksbank al "enkele maanden" bezig met de voorbereidingen. Een beursgang ligt volgens experts het meest voor de hand, maar het bestuur van de bank twijfelt of een beursgang bij de koers en identiteit van de bank past.

De Volksbank wil namelijk een "sociaal bewogen" bank zijn, waarbij belangen van klanten, maatschappij, medewerkers en aandeelhouders vooropstaan. Het bestuur is bang dat de aandeelhouders bij een beursgang te veel macht krijgen. Daarom laten zij alternatieve structuren onderzoeken.

'Toekomstopties buiten overheid worden onderzocht'

Goldman Sachs zou een inschatting maken van hoe investeerders op een beperking van hun macht zullen reageren. De investeringsbank, de Volksbank en het ministerie van Financiën geven geen commentaar op het nieuws. Wel staat in het regeerakkoord dat "de toekomstopties buiten de overheid" worden onderzocht.

Twee jaar geleden zei toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog dat de Volksbank nog zeker twee jaar nodig zou hebben om zichzelf klaar te maken voor een mogelijke privatisering. Die tijd had de bank nodig om de kosten omlaag te brengen en het risicobeheer te verbeteren.