UTRECHT - De economie van Flevoland heeft het afgelopen jaar de beste prestatie geleverd van de provincies in Nederland. Met name de regio's rond Lelystad en Almere hielpen de provincie aan een koppositie. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank, dat woensdag gepubliceerd werd. Vorig jaar stond Flevoland ook al aan kop.

De meeste lof had de Rabobank voor het economische herstel in de Brabantse regio's. Grote delen van de provincie hebben zich afgelopen jaar sterk hersteld na enkele magere jaren. Zuidoost-Brabant kende na drie slechte jaren zelfs de sterkste groei van alle regio's. Dat kwam voornamelijk door de omzetgroei in de industrie.

Hekkensluiter op de ranglijst is ditmaal de provincie Zeeland. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat Zeeland als economisch kleine speler vrij gevoelig is voor de ontwikkelingen bij enkele grote bedrijven. Vorig jaar stond de provincie Groningen op de laatste plaats van de lijst.

De Rabobank-economen delen jaarlijks een rapportcijfer uit aan de Nederlandse regio's. Daarbij wordt gekeken naar de economische groei en de kracht van de economie, gebaseerd op onder meer de investeringen van bedrijven en het aandeel van exportondernemingen.

De onderzoekers hebben dit keer ook gekeken naar de duurzaamheid van provincies. Daaruit komt Utrecht het beste naar voren. De provincie heeft deze positie echter niet te danken aan haar milieuvriendelijke karakter, want Utrecht is een van de meest verontreinigende provincies van Nederland. Utrecht dankt de score aan de hoge welvaart, de krachtige economie en de goede gezondheidszorg.