De politiebonden willen met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weer onderhandelen over een nieuwe politie-cao. De agenten beginnen wel aan een reeks protestacties, hebben de bonden dinsdagavond bekendgemaakt.

Eerder verwierpen de gezamenlijke bonden een loonbod van 7 procent. Ze eisen een structurele loonsverhoging van minstens 8 procent.

Agenten zullen op 17, 18 en 19 augustus actievoeren. Voorman Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zegt dat op die dagen geen agenten zullen worden ingezet bij het festival Decibel Outdoor in de Beekse Bergen.

Normaal gesproken worden volgens hem op dat festival driehonderd agenten ingezet. Bij deze editie rukt de politie alleen uit voor ernstige zaken.

''De politie is niet alleen voor criminaliteit, ook het handhaven van de openbare orde vraagt steeds meer. En kijk eens naar de evenementenkalender. Die is bizar vol. En ook daar zijn agenten bij nodig", aldus Van de Kamp. Volgens de bonden zijn er bijna duizend festivals waarvoor inzet van de politie wordt gevraagd.

Het ministerie vindt het ''goed dat de bonden terugkomen aan tafel'' en heeft ''alle vertrouwen dat we er uitkomen''. Het departement had ''wel liever gezien'' dat de bonden verdere acties achterwege zouden laten, maar ''dat recht hebben ze''.

Nieuwe cao geldt voor 65.000 politiemensen

De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden agenten actie. Dit deden zij onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Naast betere arbeidsvoorwaarden, eisen de bonden ook een oplossing voor een vertrouwenscrisis binnen het korps.