De politieke spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten lopen steeds verder op. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt Amerikaanse elektronische producten te gaan boycotten.

De Turkse president zegt onder meer dat Turkije geen producten van Amerikaanse bedrijven zoals Apple te zullen kopen. "Als zij iPhones hebben, dan is er ook nog Samsung aan de andere kant", zegt Erdogan. "In Turkije hebben we ook nog Vestel Venus-telefoons." Na de uitspraak sprong het aandeel van Vestel omhoog.

Erdogans uitspraken volgen op nieuwe sancties en importheffingen van de VS en de ondertekening van een defensiewet door de Amerikaanse president Donald Trump. Daardoor wordt onder meer de overdracht van honderd Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen naar Turkije tegengehouden.

De sancties en importheffingen hebben de afgelopen week geleid tot een fikse daling van de waarde van de Turkse lira. Op vrijdag zakte de lira met nog bijna 14 procent en maandag ging daar nog eens ruim 6 procent vanaf. Dinsdag krabbelde de koers van de munt weer een beetje op.

Maandag nam de Turkse centrale bank maatregelen om een koersval van de munteenheid tegen te gaan, maar deze aanpak kon verdere dalingen niet voorkomen.

Het conflict tussen de landen speelt al enige tijd. De onenigheid draait om een Amerikaanse predikant die in Turkije wordt vastgehouden.

De man wordt verdacht van terroristische activiteiten en zou volgens de Turkse regering als spion actief zijn geweest voor de Koerdische afscheidingsbeweging.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!