De economische problemen in Turkije die tot een duikvlucht van de lira hebben geleid, raken ook de munteenheden van andere opkomende economieën.

Investeerders deden wereldwijd niet alleen Turkse beleggingen van de hand, maar haalden ook geld weg uit landen als Zuid-Afrika, Argentinië en India.

De Zuid-Afrikaanse rand verloor zo'n 9 procent, al herstelde de munt zich daarna deels. De centrale bank van Argentinië nam maandag maatregelen om de waardedaling van de Argentijnse munteenheid tegen te gaan. De peso heeft het al het hele jaar moeilijk, maar had last van de nervositeit onder beleggers.

Beleggers steken hun geld doorgaans liever in veilig geachte beleggingen of valuta's, zoals de Zwitserse frank, de dollar of goud.

Maatregelen kunnen vertrouwen niet herstellen

Maandagochtend kondigde de centrale bank in Turkije maatregelen aan, maar die konden het vertrouwen op de markten niet herstellen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei afgelopen weekend ook niet bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te willen kloppen voor steun.

'Dip in andere landen houdt niet aan'

Analisten denken overigens niet dat de dip voor valuta's in andere landen aanhoudt, omdat er geen direct verband tussen Turkije en bijvoorbeeld Zuid-Afrika bestaat.

Ook zijn er geen andere opkomende markten met dezelfde ''giftige mix" als Turkije, zegt analist Paul McNamara uit Londen. ''Alleen Argentinië heeft ook een handelstekort, maar het land heeft minder hoge schulden."