De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine bewegingen aan de handel begonnen. Net als in Azië en Europa, blijven de zorgen rond de economische crisis in Turkije ook in New York boven de markt hangen. Dat zorgt vooral voor druk op financiële fondsen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond in de openingsminuten 0,1 procent lager op 25.333 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2.836 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,3 procent bij op 7.860 punten.

Net als op vrijdag, toen de situatie in Turkije ook al tot verliezen op Wall Street leidde, staan de banken weer onder druk. Banken als Wells Fargo, Citigroup en Bank of America gingen tot bijna 1 procent omlaag.

Tesla won 1,5 procent na een toelichting van topman Elon Musk op eerdere tweets. Hij had het in die berichten over het van de beurs halen van Tesla en stelde dat de financiering daarvoor al rond zou zijn. Investeerders voelden zich hierdoor misleid.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC begon een onderzoek naar Musks onorthodoxe mededelingen via Twitter. Volgens Musk wordt met het Saoedische staatsinvesteringsfonds gesproken over een rol bij de mogelijke beëindiging van de beursnotering.

Netflix verloor daarnaast 0,4 procent, nadat financieel topman David Wells zijn vertrek had aangekondigd.