De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft scherpe kritiek geuit op het economische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens de minister zorgen de door Trump ingestelde importheffingen ervoor dat er banen verdwijnen en economische groei wordt geremd en zelfs teruggedraaid.

Trump heeft met zijn strenge importheffingen op aluminium en staal moedwillig een internationale handelsoorlog ontketend, aldus Altmaier. "Deze handelsoorlog is vernietigend voor economische groei en zorgt alleen maar voor nieuwe onzekerheden."

Consumenten zijn de dupe van het economische beleid, omdat de hogere tarieven scherpe prijsstijgingen tot gevolg hebben.

Altmaier juicht overeenkomst Trump en Jucker toe

De Duitser juicht de overeenkomst tussen Trump en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker van vorige maand toe. Volgens Altmeier heeft die deal "honderdduizenden banen in Europa gered", maar is het nog niet voldoende.

"De overeenkomst tussen de EU en de VS is slechts een eerste stap. Ons doel is een wereldhandel met lage tarieven, weinig protectionisme en vrije, open markten."

Trump stelde de importheffingen op buitenlandse producten in om Amerikaanse banen te beschermen. De president kreeg zowel in eigen land als internationaal veel kritiek op die beslissing.

'Importheffingen werken tegen Trump'

De minister stelt tevens dat de Europese landen niet zullen toegeven aan de Amerikaanse druk om geen zaken meer te doen met Iran. "Wij laten ons door niemand vertellen met wie we wel of niet zaken mogen doen."

Van Altmaier mogen Duitse bedrijven zoveel in Iran blijven investeren als ze willen en is het beleid van de Duitse regering om financiële transacties zoveel mogelijk te laten doorgaan.

De Duitse minister denkt dat de importheffingen op producten uit de EU de handelsoorlog met China en de oproep om Iran te boycotten uiteindelijk tegen Trump zullen werken.