Chemiebedrijf Monsanto moet een schadevergoeding van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) betalen aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup.

Dewayne Johnson, een voormalige conciërge in de buurt van San Francisco, stelt dat hij door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup terminaal ziek is geworden. Zijn advocaat had er tijdens de zitting op aangedrongen Monsanto te straffen met een uitspraak die "daadwerkelijk de wereld verandert".

Een jury in de Amerikaanse staat Californië ging daarin mee en legde de miljoenenschadevergoeding op. Monsanto heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan.

De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup dertig keer per jaar. Volgens zijn advocaat was Monsanto op de hoogte van het risico op kanker, maar hield het bedrijf die informatie bewust achter. Het bedrijf beweert dat niet kan worden vastgesteld dat de kanker door het bestrijdingsmiddel veroorzaakt is.

Johnsons zaak werd vanwege zijn gezondheid versneld behandeld. Hij lijdt aan een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Artsen stellen dat hij niet lang meer te leven heeft.

Vergunning voor glyfosaat met vijf jaar verlengd in EU

De rechtszaak van Johnson was de eerste rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Tegen Monsanto lopen nog duizenden soortgelijke zaken.

Ook in Europa ligt het gebruik van glyfosaat onder vuur. De Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen. Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!