PALO ALTO - Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) heeft de samenvoeging van zijn divisies computers en printers alweer ongedaan gemaakt. HP kondigde dit aan bij de benoeming van een nieuwe topman voor zijn computerdivisie.

Het concern had in januari nog laten weten meer te zien in samenvoeging. HP kwam daarna echter in een onrustig vaarwater terecht. Topvrouw Carly Fiorina moest opstappen wegens aanhoudende tegenvallende resulaten. Als opvolger werd Mark Hurd aangetrokken van het technologiebedrijf NCR.

Het vertrek van Fiorina gaf analisten de aanleiding om druk te speculeren over een verkoop van de computerdivisie. Hewlett-Packard heeft het al enkele jaren moeilijk in de concurrentieslag met Dell. IBM heeft zijn pc-divisie om dezelfde reden verkocht aan het Chinese Lenovo.

Bij de verkoop van computers zijn de winstmarges sterk verslechterd door de wereldwijde concurrentieslag. Op printers wordt daarentegen nog goed geld verdiend.

De nieuwe ommezwaai bij HP kan opnieuw voeding geven aan speculaties over verkoopplannen. Het concern zelf liet maandagavond weten verder te willen werken aan het verbeteren van de concurrentiepositie en het terugdringen van de kosten bij de fabricage van printers.

Als nieuwe topman van de divisie Personal Systems Group, waar ook werkstations, monitors en zakcomputers onder vallen, is Todd Bradley benoemd. De 46-jarige Bradley was tot voor kort werkzaam voor palmOne, een onderneming die zakcomputers maakt. Daarvoor werkte hij voor de Amerikaanse computerfabrikant Gateway.