DOORN - Kledingwinkels hebben in de maand mei een buitengewoon slechte omzet gedraaid. Branche-organisatie Mitex spreekt dinsdag van een "kopersstaking". De omzet liep volgens gegevens van Mitex ten opzichte van mei 2004 terug met 10,1 procent.

Vooral in winkels voor baby- en kindermode, lingerie en dameskleding was het in mei opmerkelijk stil. Kinderkledingzaken kenden een terugval van 18 procent.

De gehele detailhandel heeft te kampen met teruglopende consumentenbestedingen. Zo is in de supermarkten in mei de omzet met 1,5 procent gedaald.

Relatief gunstig

Het beeld in de kledingzaken wijkt echter wat af van die in andere sectoren. "In het eerste kwartaal van dit jaar sprongen we er relatief gunstig uit", aldus Paul te Grotenhuis van Mitex. "Volgens cijfers van het CBS liep de detailhandel toen tegen een omzetdaling van 3,2 procent op. Bleef ons bleef die daling toen beperkt tot 0,5 procent."

Volgens Te Grotenhuis zijn er ook enkele externe oorzaken die mei zo beroerd laten zijn voor de branche. "Vorig jaar was de omzet exceptioneel goed. Bovendien is deze maand traditioneel een van de minst interessante, zo vlak voor de uitverkoop. Bovendien viel dit maal Pinksteren erg vroeg en gingen er maar liefst 400.000 mensen met voorjaarsvakantie."