Appels en peren die dit najaar geplukt gaan worden, zullen door de recente droogte kleiner zijn dan anders. De oogst van fruit dat vers gegeten wordt en zonder beschadiging geplukt wordt, zal volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) lager uitvallen dan geraamd.

Een groter aandeel van het fruit zal in de industrie terechtkomen. Dat kan de prijs voor consumenten opvoeren, meldt de NFO in een reactie op de donderdag gepresenteerde Europese oogstramingen.

Volgens deze ramingen zal de appeloogst binnen de EU naar verwachting een derde groter zijn dan die van vorig jaar. De oogst van peren zal 4 procent groter zijn.

Maar volgens NFO-voorzitter Gerard van den Anker zijn de ramingen te optimistisch, omdat er te weinig rekening is gehouden met de gevolgen van de droogte.

Wat de droogte met de oogst zal doen, wordt pas de komende maanden duidelijk, zegt Van den Anker. "Nu een schatting maken, is onmogelijk", zegt hij. "Europa is groot en je weet niet wat het weer nog gaat doen."

Door alle zonuren is het fruit volgens Van den Anker dit najaar wel beter van smaak.

Grote regionale verschillen in fruitoogst

In Nederland verwacht de NFO bij de oogst grote regionale verschillen. Dit komt mede doordat waterschappen beperkingen hebben opgelegd aan boeren die hun land wilden besproeien. In andere regio's was geen sprake van maatregelen. In onder meer Zeeland zijn volgens Van den Anker een aantal "dramatische percelen".

Volgens Van den Anker zal er vaker sprake van extreem weer zijn en staat dit bij vrijwel elk sectoroverleg hoog op de agenda.

Net als landbouworganisatie LTO, pleit de NFO voor het aantrekkelijker maken van de brede weersverzekering, door bijvoorbeeld de assurantiebelasting af te schaffen.