De waarde van de Turkse lira is naar een dieptepunt gedaald nu investeerders zich ook zorgen maken om een conflict met de Verenigde Staten. De Turkse minister van Financiën heeft gezegd vrijdag een nieuw "economisch model" te presenteren.

Voor 1 euro moest donderdag rond 13.30 uur ongeveer 6,28 lira worden neergeteld. Op woensdag was 1 euro nog 6,15 lira waard.

Een maand geleden hoefden handelaren nog maar 5,75 lira neer te tellen voor 1 euro. Sinds begin dit jaar is de Turkse valuta ten opzichte van de euro ongeveer 38 procent in waarde gedaald.

De lira leed eerder vooral onder de hoge inflatie in het land en de weigering van de centrale bank om de marktrente te verhogen en de economie af te koelen.

Deze problemen spelen nog steeds, maar in de laatste weken kwam daar nog het conflict met de Verenigde Staten bij.

Nog geen oplossing voor conflict 

De VS legde vorige week sancties op aan de Turkse ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Turkije de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrijlaat. 

Amerikaanse onderdanen mogen nu geen zaken meer doen met de ministers en de bezittingen van de Turkse politici die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen, zijn bevroren. Afgelopen woensdag is overleg over het conflict gevoerd, maar er lijkt nog geen oplossing te zijn.  

Naast de dalende lira, ziet de Turkse overheid ook de rentes op staatsobligaties stijgen. Beleggers eisen nu een rendement van bijna 20 procent om te investeren in Turkse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar.