De prijs voor een vat olie zal volgend jaar harder stijgen dan aanvankelijk werd gedacht, schrijven economen van ABN AMRO in een donderdag verschenen rapport. Het aanbod op de oliemarkt blijft volgens hen krap, terwijl de vraag blijft toenemen.

De gemiddelde prijs voor Brentolie over heel 2019 loopt volgens de economen op tot 85 dollar per vat, tegen 73 dollar dit jaar. Eerder ging de bank uit van een stijging tot 78 dollar per vat. Ook voor een vat Amerikaanse olie zijn de ramingen naar boven bijgesteld.

Leden van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland beperkten hun olieproductie sinds begin 2017 om de prijs te stuwen. In juni bereikten de landen weliswaar een akkoord over een productieverhoging van een miljoen vaten per dag, maar de daadwerkelijke productie blijft achter door problemen in belangrijke olielanden.

Zo is Venezuela door een economische crisis niet in staat om meer olie op te pompen. Ook Libië blijft een onzekere factor. De export van het door een interne strijd geplaagde land lijkt te herstellen. Maar er bestaat een kans dat rebellen weer belangrijke havens van het land innemen en blokkeren, aldus ABN AMRO.

De Verenigde Staten zouden meer olie kunnen produceren om vraag en aanbod meer in balans te brengen. Het land is echter niet in staat alle tekorten op te vangen. De infrastructuur om aardolie naar havens te vervoeren, schiet daarvoor namelijk tekort.