Piloten van Ryanair in Nederland willen vrijdag voor 24 uur het werk neerleggen. Dat laat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) weten.

Vergezeld van de hashtag "RyanairMUSTchange" twittert de VNV woensdag: "Vandaag deed Ryanair een aanval op het arbeidersrecht om te staken in Nederland. We hebben een reactie voor hen: de Nederlandse Ryanair-piloten zullen 24 uur staken op 10 augustus 2018!"

De bond doelt op het eerdere bericht vandaag van de vliegmaatschappij, dat naar de rechter stapt om eventuele stakingen in het gehele zomerseizoen te verbieden. Donderdagmiddag dient het kort geding in Haarlem.

Met de staking sluit de Nederlandse pilotenbond zich aan bij collegapiloten in Duitsland, Ierland, België en Zweden die eerder al lieten weten vrijdag de hele dag te staken.

De VNV zegt al acht maanden met Ryanair in gesprek te zijn over een nieuwe cao zonder dat er significante vooruitgang is geboekt.

Verrast door de stap naar de rechter

De pilotenvakbond zei eerder verrast te zijn door de stap van Ryanair, dat nergens anders in Europa een staking heeft willen tegenhouden via de rechter.

De VNV heeft officieel goedkeuring van zijn leden gekregen voor een staking.

"Met deze dagvaarding probeert Ryanair wederom rechten van haar medewerkers te ontnemen", aldus de bond, die naar eigen zeggen "woedend is vanwege de Ryanair-aanval op het Nederlands stakingsrecht, hetgeen een fundamenteel recht is van werknemers in Nederland."

Het is eerder voorgekomen dat een rechter een streep zet door een staking bij een luchtvaartmaatschappij. In 2016 werden tijdens de vakantieperiode meerdere stakingen bij KLM en Easyjet verboden door de rechter.

Ryanair was woensdag niet beschikbaar voor commentaar.

In vier andere landen wordt er sowieso gestaakt

Vanwwege de stakingen aanstaande vrijdag heeft Ryanair al in totaal 396 vluchten geschrapt, waarvan veruit de meeste van en naar Duitsland (250) en België (104). Gedupeerden die hier last van hebben, krijgen daarover een e-mail of een sms'je, aldus Ryanair. De lowbudgetmaatschappij belooft vluchten om te boeken of reizigers hun geld terug te geven.

Vorige maand staakte ook het cabinepersoneel van Ryanair al, in België, Spanje, Portugal en Italië.

Het is al een ruim een jaar onrustig bij Ryanair

Piloten en cabinepersoneel laten al sinds vorige zomer van zich horen, omdat ze betere werknemersrechten willen. Ryanair hanteert overal in Europa het Ierse recht, omdat de vliegtuigen daar geregistreerd staan. Het Ierse recht biedt over het algemeen minder bescherming dan het Nederlandse.

Verder wil het personeel onder andere niet meer in verkapt dienstverband werken en doorbetaald krijgen tijdens vakantie. Het bedrijf heeft in zijn bijna 34-jarige bestaan nooit met vakbonden gepraat. In december vorig jaar kwam daar verandering in, toen Ryanair dat als enige mogelijkheid zag om een staking rond de kerstdagen te voorkomen.