China heeft opnieuw teruggeslagen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De Aziaten voeren op 23 augustus importheffingen in op omgerekend 16 miljard euro aan goederen uit de VS.

De heffingen zijn een reactie op importheffingen van 25 procent die de VS aan 279 soorten Chinese goederen oplegt. Ook die hebben een waarde van 16 miljard euro.

De lijst met producten werd door U.S. Trade Representative (USTR) vrijgegeven. Onder meer bepaalde Chinese elektronica, plastics, chemicaliën en railmateriaal worden extra belast.

De Amerikaanse regering dreigt verder op een al eerder genoemde groep producten met een waarde van 200 miljard dollar (173 miljard euro) aan Chinese producten een tarief van 25 procent te heffen.

De VS en China liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Trump klaagt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt.

Verder is Trump niet te spreken over de gesloten markt van China, die het land volgens hem verder moet opengooien. Ook beschuldigt hij China ervan dat het bedrijven dwingt technologieën te delen met Chinese partners.