De VS legt China nieuwe importheffingen van 25 procent op. De heffingen gaan op 23 augustus in en raken nog eens 16 miljard dollar aan importgoederen uit China.

De nieuwe tarieven komen boven op de importtarieven met een waarde van 34 miljard dollar. Op een lijst van de U.S. Trade Representative (USTR) die dinsdag is vrijgegeven, staan de 279 nieuwe producten waarvoor de heffingen gelden. Onder de producten vallen onder meer Chinese elektronicaproducten, plastics, chemicaliën en railmateriaal. 

De Verenigde Staten en China liggen al geruime tijd in de clinch. De Amerikaanse president Donald Trump benadrukt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het land Amerikaanse producten afneemt.

Trump vindt dat China de eigen markt meer moet openstellen en beschuldigt het land ervan bedrijven te dwingen technologieën te delen met Chinese samenwerkingspartners.

Trump dreigde eerder al importheffingen van 25 procent in te voeren voor Chinese goederen ter waarde van in totaal 200 miljard dollar.

In een reactie liet China weten klaar te staan met nieuwe invoertarieven op Amerikaanse producten met een waarde van 60 miljard dollar. Die zou het land invoeren als de VS zou besluiten heffingen op Chinese producten uit te breiden.

China kondigde aan in dat geval tarieven van 25, 20, 10 of 5 procent op te leggen. Die zouden onder meer gaan gelden op vloeibaar aardgas, bepaalde vliegtuigmodellen, halfgeleiders, rundvlees en condooms.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!