BRUSSEL - Volgens Greenpeace is het mogelijk om in 2020 een derde van de elektriciteit op te wekken met hernieuwbare energiebronnen, op voorwaarde dat er vooral veel meer windmolenparken bij komen. De milieuorganisatie rekende maandag in Brussel voor dat er in de Europese Unie over vijftien jaar molens moeten staan met een totaal vermogen van 230.000 megawatt.

Nog eens 70.000 megawatt is er nodig voor andere hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie en verbranding van biomassa. De totale hoeveelheid elektriciteit die aldus milieuvriendelijk en duurzaam wordt geproduceerd, staat gelijk aan het totale verbruik van Nederland, Zweden, Polen en Groot-Brittannië samen. Volgens energiespecialist S. Teske van Greenpeace zijn dergelijke cijfers haalbaar. In Denemarken is windenergie al goed voor 18 procent van de stroomproductie.

Om het doel te bereiken, moet de EU bindende streefcijfers opstellen, vindt de organisatie. Verder moeten windmolenparken toegang krijgen tot het hoogspanningsnet, wat nu in sommige landen een probleem oplevert, en moeten nationale subsidies overeind blijven.