BRUSSEL - Europees commissaris Kroes gaat onderzoeken of banken en verzekeringsbedrijven voldoende concurreren. Daarnaast maakte de eurocommissaris, belast met de concurrentie in de Europese Unie, maandag bekend dat ze de energiemarkt onder de loep gaat nemen.

Kroes gaat op zoek naar mogelijke verstoringen van de vrije markt die met Europese regels aangepakt zouden kunnen worden. De Europese Commissie kan dan de nodige maatregelen nemen. Het onderzoek richt zich vooral op de consumentenmarkt en alles wat daarmee te maken heeft.

Zo neemt Brussel de kosten van het houden van een bankrekening en het verrichten van een pinbetaling onder de loep. Die kosten, die soms door consumenten en soms door winkeliers betaald moeten worden, verschillen honderden procenten tussen de verschillende EU-landen.

Verzet

Hoewel Kroes zelf geen direct verband legt, heeft ze recent vragen gesteld over de bankensector in Italië. Ze vond het vreemd dat een Spaanse bank slechts hooguit 50 procent van een Italiaanse bank mocht kopen. Ook ABN Amro stuitte op verzet bij de aankoop van een Italiaanse bank.

Kroes mag voor haar onderzoek informatie opvragen bij bedrijven of instellingen. De eurocommissaris verwacht de belangrijkste conclusies van het onderzoek in 2006 te publiceren. De eurocommissaris gaat ook de energiemarkt onderzoeken, met name die voor gas en elektriciteit, omdat die markten recent geopend zijn.

Duizenden vragenlijsten

De Europese Commissie heeft de indruk dat momenteel de "prijzen niet het resultaat van een goed functionerende markt zijn", zoals een ambtenaar het uitdrukte. Onderdeel van het onderzoek is het versturen van duizenden vragenlijsten naar sleutelspelers in de sector.